Waaarom is vachtverzorging zo belangrijk voor honden

  • Geplaatst op
  • Door Nika
  • 0

Iedere hond heeft in zekere mate vachtverzorging nodig. Dit is natuurlijk niet voor iedere hond hetzelfde. Dat zal al blijken bij de keuze van het ras. Maar waar bestaat vachverzorging uit, en met welke vachtproblemen moet je rekening houden?
Dat zal ik u even uitleggen.

Vachtverzorging bij de hond

Elk ras heeft een ander vachttype en dus ook een andere vachtverzorging nodig, maar voor iedere hond geldt wel dat een goede vachtverzorging erg belangrijk is om de vacht in een goede conditie te houden. Het verzorgen van de vacht van je hond is dus niet alleen maar om je hond lekker te 'vertroetelen', het heeft dus echt een duidelijke en belangrijke functie. Door een goede en juiste vachtverzorging te hanteren worden de dode en losse haren bij de hond verwijderd, en zo dus ook alo het vuil dat in de vacht blijft zitten. Vuil en viezigheid kan zorgen voor jeuk, irritaties en zelf infecties van de huid.

Honden met erg veel ondervacht krijgen erg snel klitten wanneer deze niet op de juiste manier verzorgt wordt. Vooral in deze klitten kan het vuil goed blijven zitten en na een tijd kunnen de klitten zelfs gaan vervilten. Dit kan voor erg pijnlijke situaties zorgen bij je hond.

Naast een goede vachtverzorging van buitenaf is het natuurlijk ook zo dat de invloeden van binnenuit ook invloed hebben op de conditie van de vacht. De vacht van je hond wordt namelijk ook beïnvloed door het algehele welzijn van je hond, de hormoonhuishouding, voeding en mentale toestand. Zo kan stress een enprme boosdoener zijn voor bv. overmatige haaruitval en kan voeding de oorzaak zijn van een doffe vacht of andere vachtproblemen.

Om de vacht van je hond goed te kunnen verzorgen, moet je natuurlijk eerst weten om welke vachtsoort het gaat.

Wil jij een bepaald ras aanschaffen? Dan is het goed om vooraf te weten hoeveel vachtverzorging dit ras vraagt.

 

De vachtsoorten bij de hond

Iedere vacht kent een eigen haargroei cyclus waarbij iedere haar aan het einde van deze cyclus uitvalt en plaats maakt voor een nieuwe haar. Het dode haar valt uit en het nieuwe haar groeit aan. Om honden makkelijker door ruiperiodes heen te helpen, zijn ze vaak onder behandeling bij een hondentrimmer. Deze ontdoet de hond van de dode en losse haren en houdt de vacht door het onderhoud in optimale conditie. Iedere vachtsoort kent zijn eigen wijze van vachtverzorging:

 

* korthaar (of gladhaar)

De honden met deze vachtsoort hebben geen ondervacht. De vacht bestaat voornamelijk uit dekharen. Een echte ruiperiode kennen deze hoden niet (meer), en verharen voornamelijk het hele jaar door.

Met behulp van bv. een rubber borstel kan je veel oude haren verwijderen. Bij sommige van deze honden kan een goede wasbeurt ook wel eens helpen, of het afnemen van de vacht met een vochtige doek.

Een voorbeeld hiervan is de staffordshire- bullterriër

 

* kort stokhaar

Deze korte vacht bestaat wel een een dubbele laag. De dekharen zijn kort en stevig met daaronder de ondervacht die zacht en wollig is. In de ruiperiode zullen deze honden de ondervacht verliezen Door middel van het ontwollen met een speciale kam kun je dit proces bij je hond versnellen.

Een voorbeeld hiervan is de labrador

 

* Lang stokhaar

Ook deze vacht bestaat uit een onder- en een bovenlaag, alleen zijn bij deze vacht de dekharen nu langer. Deze vacht kan je best regelmatig borstelen, en in de ruiperiode ontwollen. De onderwol kan gaan klitten als deze vacht niet goed verzorgt wordt. Je vindt dan vaak grote plukken die vanzelf zijn uitgevallen.

Een hond met deze vachtsoort is bijvoorbeeld de Duitse herder

 

* Langhaar

Langhaar is te onderscheiden in de langharige vacht met veel onderwol en de langharige vacht zonder onderwol (zijdevacht). Deze vacht heeft veel verzorging nodig. De vacht van de langharige honden moet zeer regelmatig geborsteld worden om klitten te voorkomen. Loskomende onderwol blijft namelijk in de dekharen hangen waardoor het klitten veroorzaakt. Langharige honden verharen het hele jaar door.

Ook de langharige honden zonder onderwol, denk maar aan een yorkshire terriër, moeten regelmatig met een geschikte borstel gekamd worden om klitten en lastige knopen te voorkomen.

Daarnaast groeien de lange dekharen alsmaar door, waardoor de vacht soms op lengte geknipt moet worden.

Een voorbeeld van een langharige hond met onderwol is een shi-tzu.

 

* Kroeshaar

Bij deze hond is het net of de hond verhaart het hele jaar door niet. De spiraalvormige onderwol blijft na het uitvallen in de vacht hangen. Het is daarom net zo belangrihjk om deze vacht regelmatig te borstelen, en zo dus ook de losse onderwol te verwijderen. Ook moeten deze honden dankzij de doorgroeiende vacht regelmatig geknipt of geschoren worden.

Een voorbeeld hiervan is de poedel.

 

* Ruwwhaar

Deze vacht bestaat uit een zachte ondervacht met een bovenvacht die bestaat uit ruwe of harde dekharen. De dekharen doorgaan vaak twee keer per jaar een ruiperiode waarbij ze uitvallen. De ondervacht wordt steeds vervangen door een nieuwe ondervacht, waardoor de dekharen weer los gaan zitten.

Meestal vallen deze dekharen niet vanzelf uit en daarom dient de vacht van deze honden regelmarig geplukt te worden. De loszittende haren worden dan verwijderd.

Ruwharen kunnen ook zogenaamd gestript worden en dan worden de loszittende dekharen steeds verwijderd terwijl er niet tot volledig op de ondervacht geplukt dient te worden, en je ruwhaar er steeds als een nette ruwhaar blijft uitzien.

Een voorbeeld hiervan is de cairn terriër

 

* viltvacht

Deze vacht bevat heel erg veel onderwol en de dekharen en de wolharen zijn van gelijke lengte. Door deze structuur van haren vervilt de vacht op natuurlijke wijze. Er mogen geen hele plakkaten onstaan. De vacht kan niet worden geborsteld en daarom moeten de strengen voorzichtig gescheurd worden.

Een voorbeeld hiervan is de puli.

 

* Haarloos

Haarloze honden hebben geen vacht. Soms hebben ze wel een aantal haren ronde de kop, de poten en de staart. Vachtverzorging is daarom bij deze honden niet echt nodig, maar doordat ze naakt zijn hebben ze wel een hele goede huidverzorging nodig. De huid moet gewassen worden met een milde shampoo en in de zomer moet de huid beschermt worden tegen de zon.

Een voorbeeld hiervan is de mexicaanse naakthond.

 

Naast de hierboven genoemde vachtverzorging per vachtsoort geldt voor iedere hond dat de vacht regelmatig gecontroleerd moet worden op vlooien en teken, of op andere ongemakken zoals wondjes en bultjes op de huid.

Het wassen van de hond kan bij sommige vachtproblemen noodzakelijk zijn.

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.