verzorging labradoodles

  • Geplaatst op
  • Door Nika
  • 0

Dat de vachtverzorging belangrijk is dat wist iedereen al wel, maar hoe je nu best de vacht van je doodle verzorgt, dat leg ik je hieronder even uit ...

Verschillende haartype's bij de doodle

Een F1 labradoodle, is de eerste kruising tussen poedel en labradoodle, heeft altijd ruw haar en verhaart. Daardoor kan hij minder geschikt zijn voor allergiepatiënten. Deze labradoodles kunnen meestal geplukt worden. Dat is wel aan te raden, want als de vacht plukrijp is, gaat er haar beginnen uitvallen. Dit wil dus zeggen dat het haar tussen de duim en wijsvinger kunt uitplukken. Eventueel kan er ook een plukmesje gebruikt worden, maar dan wel één met grove tanden. De haren van de F1 labradoodle zijn vrij dik, maar ze hebben meestal niet zo veel haar.

Dit kan u best door een gediplomeerd hondentrimmer laten doen.

 

Heeft u een labradoodle F1b of F2 met een weavy, curly of fleece vacht, of een golden doodle dan is vachtverzorging een absolute must.

Helaas komen er vaak fokkers af met verhalen dat een doodle geen of weinig vachtverzorging nodig heeft, maar niets is minder waar. Wel zie je vaak bij weavy pups dat ze de eerste 6 tot 8 maanden weinig of geen klitten hebben, zelfs niet als ze nat zijn geweest, maar daarna kan het beginnen.

Veel trimmers worden tot wanhoop gedreven door doodle eigenaars die hun hond totaal niet gebortseld hebben, maar de hond ook niet kort willen laten knippen. Zegt u trimmer dat dit wel nodig is, geloof hem/haar dan maar. Laat de hond gewoon glad scheren, of indien mogelijk nog in en puppyclip. Het is namelijk echt een vorm van mishandeling als een geklitte vacht moet uitgeborsteld worden. één troost heeft u, de vacht groeit wel weer aan.

 

om een vacht mooi lang te houden, is een goede vachtverzorging door de eigenaar een must, dit kan door kammen en borstelen maar ook door bv 1 x per week er eens goed door te blazen met een waterblazer.

 

Er wordt aangeraden om 1 a 2 keer per week de vacht goed door te borstelen met een universeel borstel met stalen pinnetjes in een verend bed. bv. de activet borstel

Borstel met ferme slagen waarbij u in 1 hand het haar vasthoudt dat u nog moet borstelen, en dan telkens wat haar laat ontglippen, dat dan met de  andere hand laagje voor laagje goed uitgeborsteld wordt.

Dit betekent dat u onderaan moet beginnen. Dus onderaan een poot, van buik naar rug, van staartaanzet naar nek enz. Met de hoek van de borstel kan u wat extra kracht zetten voor een hardnekkige klit. Sommige vachten zijn makkelijker door te kammen met een kam met brede tanden op dezelfde wijze als hierboven beschreven. Let bij de voorpoten op dat u niet over het 5e teentjes borstelt, dit kan wel eens pijnlijk zijn.

Wanneer de vacht erg klit kan u een ontklittende spray gebruiken, en bij hele erge klitten kan u de klit doorsnijden met of een mat splitter (dit is een enkelvoudig mesje om klitten door te snijden) of met een gewone rechte schaar met de haarrichting mee. (hiervan is niets meer te zien na de borstelbeurt) daarna is de klit makkelijke door te kammen omdat deze nu kleiner gemaakt is.

Het borstelen van de staart is voor honden erg gevoelig. Het beste kan u het staartbeentje goed vasthouden en dan eerst de ene kant goed doorborstelen en dan de andere kant.

Na het borstelen kan u uw hond inspuiten met een plantenspuit en heeft hij zijn krullen binnen de kortste keren weer terug. Bij de dikke wollen vachten duurt het iets langer.

Ook is het beter dat wanneer u ziet dat er takjes, dennennaalden, ... in de vacht hangen, deze met een kam er uit te kammen, om klitvorming tegen te gaan.

 

Wassen

Omdat na een grondige borstelbeurt de haarschubben gaan open staan, is het aan te raden de hond daarna te wassen met een speciale hondenshampoo. Dit zorgt ervoor dat de schubben weer sluiten en gaat klitvorming tegen.

Daarna kan u u doodle drogen met een waterblazer.

Maak de hond dit gewoon op jonge leeftijd en dan zal u geen problemen ondervinden.

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.